Apotheek Obdam biedt vanaf december de mogelijkheid farmacogenetische (DNA) testen uit te voeren.
Wat is Farmacogenetica?
Farmacogenetica is het onderzoek van DNA om in te schatten hoe snel geneesmiddelen worden afgebroken door het lichaam. Dit heeft als doel: vaststellen wat de juiste doseringen is per persoon, oftewel ‘Medicatie op Maat’.
Afbraak van geneesmiddelen
Veel geneesmiddelen worden afgebroken in de lever. Het lichaam doet dat om te beschermen tegen vreemde stoffen. De hoeveelheid geneesmiddel in het bloed wordt bepaald door de dosis die u krijgt voorgeschreven en hoe snel het lichaam deze middelen afbreekt. Het risico op bijwerkingen maar ook de effectiviteit van een geneesmiddel zijn vaak gekoppeld aan een juiste bloedspiegel. Bij het voorschrijven van geneesmiddelen wordt ervan uitgegaan dat iedereen geneesmiddelen met dezelfde snelheid kan afbreken (metaboliseren). Dat is echter niet het geval: de enzymen die hiervoor zorg dragen, zijn niet bij iedereen in gelijke mate aanwezig. Erfelijkheid speelt hierbij een belangrijke rol. Een DNA test kan aantonen welke enzymen iemand wel, en welke enzymen iemand niet heeft.
Hoe werkt de test?
Het DNA zit in iedere cel. Daarom kan de DNA informatie van enzymen in de lever worden vastgesteld door wat wangslijmvlies te analyseren. Dit wordt bij u afgenomen met een wattenstaafje (swab). Deze swab wordt opgestuurd naar OneOme, een bedrijf gespecialiseerd in het analyseren van DNA tot een farmacogenetisch profiel. Binnen een week stuurt OneOme de resultaten in een rapport naar Apotheek West Friesland. De apotheker zal de resultaten met u en indien nodig met uw arts bespreken.
Wat kunt u ermee?
De landelijke apothekers vereniging KNMP heeft momenteel voor meer dan 80 geneesmiddelen doseringsadviezen beschikbaar op basis van DNA. Iedere apotheker heeft toegang tot die adviezen en kan u hiermee medicatie op maat leveren.
Voor wie is de test geschikt?
In principe is de farmacogenetica test voor iedereen geschikt. Vooral als iemand last heeft van bijwerkingen, medicatie niet werkt zoals verwacht of moeilijk in te stellen is op medicatie is het erg interessant om te weten wat hiervan de oorzaak zou kunnen zijn. Maar ook om dit al te weten vóórdat u medicatie krijgt, is erg nuttig. Dit kan u ongewenste bijwerkingen of niet werkzame medicatie besparen.
De farmacogenetica test valt op dit moment nog onder de niet vergoede zorg, een test kost €295. De test is levenslang bruikbaar, uw DNA wijzigt tenslotte niet, wel kunnen er in de toekomst enzymen bijkomen waarop getest kan worden en zou de test herhaald kunnen worden.
Mocht u meer willen weten over deze test, mag u altijd langskomen of een afspraak maken.