« terug naar vorige pagina

Werkwijze

Onze apotheek heeft twee vestigingen, namelijk Apotheek West Friesland in Spanbroek/Opmeer en Apotheek Obdam in Obdam. Deze twee vestigingen werken nauw met elkaar samen, waardoor het mogelijk is dat een recept in beide apotheken kan worden verwerkt. Cliënten kunnen hun geneesmiddelen vervolgens ophalen in de door hen gekozen vestiging.


Wanneer liggen uw medicijnen klaar?
Wanneer u uw herhaalrecept op werkdagen voor 12.00 uur aanvraagt bij uw arts, kunt u de medicijnen dezelfde dag na 15.30 uur ophalen. Op het moment dat uw medicatie door ons besteld moet worden, kunt u de medicijnen de volgende werkdag na 15.00 uur ophalen. Wij kunnen u een email sturen wanneer uw medicijnen klaarliggen. Wilt u hiervoor uw e-mailadres doorgeven aan de apotheek?

E-mailadres doorgeven

Medicijnautomaat
Voor uw gemak of als u niet binnen openingstijden uw medicijnen kunt ophalen, hebben wij een medicijnautomaat. Na aanmelden kunt u 24/7 uw medicijnen uit de medicijnautomaat ophalen.

Meer informatie over de medicijnautomaat

Afhaalpost Abbekerk
Voor cliënten van de huisartsenpraktijk Abbekerk bestaat de mogelijkheid hun medicijnen bij onze afhaalpost in Abbekerk op te halen . Onze afhaalpost is gevestigd in de praktijk van dokter Mak (Burgemeester Kromplein te Abbekerk). De afhaalpost is geopend op werkdagen van 16.00 tot 17.00 uur.

Bezorgservice
Als u niet in staat bent naar één van onze apotheken te komen, bieden wij de bezorgservice.

Meer informatie over de bezorgservice

Herhaalservice
Wij bieden u ook onze herhaalservice aan. Bij deze service vragen wij voor uw (chronische) medicijnen het recept aan bij uw huisarts. U ontvangt van ons een email wanneer uw medicijnen kunnen worden opgehaald.

Meer informatie over de herhaalservice

 


Wat gebeurt er met mijn recept achter de schermen?

Uw recept wordt aangenomen en gecontroleerd
U komt met uw recept bij de apotheek of uw huisarts heeft het recept al naar de apotheek gestuurd. De apothekersassistente aan de balie neemt uw recept aan. Soms stelt ze u nog een paar vragen. Dan voert ze het recept in uw patiëntendossier in de computer in. Met behulp van een computerprogramma wordt dan gecontroleerd of u de medicijnen veilig kunt gebruiken. Dit heet ‘medicatiebewaking’:

Zijn de medicijnen veilig voor u?

  • Kan het medicijn goed samen met andere medicijnen die u al gebruikt? Sommige medicijnen gaan elkaars werking tegen. De medicijnen werken dan niet goed. Andere medicijnen versterken elkaar juist. U kunt dan meer last krijgen van bijwerkingen. Deze invloed van medicijnen op elkaar heet ‘wisselwerking’ of ‘interactie’. Bent u onder behandeling van verschillende artsen? Dan weten zij soms niet van elkaar welke medicijnen ze voorschrijven. Of soms is een arts niet op de hoogte van een wisselwerking. Daarom is het belangrijk dat de apotheek weet welke medicijnen u allemaal gebruikt. De apotheek kan dan letten op de wisselwerkingen.
  • Is het medicijn ook veilig voor uw eigen situatie? Bijvoorbeeld als u bepaalde andere aandoeningen of klachten heeft? Sommige medicijnen zijn namelijk minder geschikt voor mensen met een hoge bloeddruk. Misschien bent u allergisch voor bepaalde medicijnen? Of bent u zwanger, of geeft u borstvoeding? Dan kunt u sommige medicijnen ook beter niet gebruiken. Zeker wanneer u onder behandeling bent bij verschillende artsen, zijn deze artsen soms niet goed op de hoogte van elkaars behandeling of van uw verdere situatie. Daarom is het belangrijk dat uw apotheek wel al deze informatie heeft en hierop kan letten.
  • Is dit de juiste dosering voor uw klachten? Soms wordt 1 medicijn voor verschillende klachten gebruikt. Voor elke klacht kan een andere dosering nodig zijn. De apotheek let hierop.
  • Is dit de juiste dosering voor u? Voor volwassenen is een andere hoeveelheid medicijn nodig dan voor kinderen of kwetsbare ouderen. Ook kan de dosering afhangen van het lichaamsgewicht of van de nierfunctie.
  • Gebruikt u de medicijnen voldoende lang, en ook niet langer dan nodig is? De apotheek bekijkt of de duur van de behandeling goed is voor uw klacht.

Soms is er overleg nodig met de apotheker. Zo nodig neemt de apotheker contact op met uw huisarts of specialist. Als er iets moet worden aangepast, wordt dit meteen in uw patiëntendossier in de computer vastgelegd.

Uw medicijnen worden gepakt of gemaakt
Voordat de apothekersassistent het medicijn aan u geeft, vindt er nog een tweede controle plaats. Door middel van de barcode op het doosje, of door een tweede apothekersassistent. Deze controleert of het recept, het etiket en het medicijn kloppen voor extra veiligheid.

Het grootste deel van de medicijnen wordt door onze medicijnrobot klaargemaakt in onze vestiging in Obdam. Zie onderstaand filmpje.

Uw medicijnen worden meegegeven met advies
Dan krijgt u het medicijn, en geeft de apothekersassistent u instructies. Heel belangrijk. Want een medicijn kan alleen goed werken als u het goed gebruikt: op het juiste tijdstip, op de juiste manier, in de juiste hoeveelheid:

Weet u waarom en hoe u de medicijnen moet innemen?

  • De apothekersassistent geeft u uitleg over het gebruik van het medicijn en de werking ervan, en over eventuele bijwerkingen en wisselwerkingen.
  • Bovendien krijgt u bij bepaalde medicijnen extra informatie mee. Vaak krijgt u mondeling uitleg en instructie. Bijvoorbeeld bij een middel dat geïnhaleerd moet worden of bij oogdruppels. Dat is namelijk een handigheid die je moet leren.
  • De apothekersassistent beantwoordt uw vragen over het medicijngebruik.
  • De apothekersassistent legt uit waarom het belangrijk is dat u uw medicijn op de voorgeschreven manier inneemt. Bijvoorbeeld: sommige medicijnen moeten tijdens het eten ingenomen worden, omdat u anders last van uw maag kunt krijgen. Of: een antibioticakuur moet helemaal afgemaakt worden.
  • Uitleg staat ook in de bijsluiter. Hoe vaak en hoeveel u moet innemen, wat de mogelijke bijwerkingen zijn, enzovoort.

Het recept wordt opgeruimd en aan het eind van de dag gecontroleerd

Als u geen vragen meer heeft, dan kunt u met een gerust hart naar huis. De apothekersassistent ruimt het recept op. Elke dag worden alle recepten nog een keer gecontroleerd door de apotheker.

Heeft u toch nog vragen? Stel ze gerust. Dat kan ook telefonisch. U kunt ook een afspraak maken met de apotheker voor een persoonlijk gesprek over uw medicijnen.

Klik hier voor meer informatie over een consult met uw apotheker

Wij helpen u graag