« terug naar vorige pagina

Uitwisseling (medicijn)gegevens

Bezoekt u soms een specialist, een waarnemende arts of een andere apotheek? Het is belangrijk dat andere zorgverleners op dat moment een (relevant gedeelte) van uw dossier kunnen raadplegen. Hiervoor is een aantal jaren geleden het Landelijk Schakelpunt (LSP) opgericht.

Wat is het Landelijk Schakelpunt?
Het Landelijk Schakelpunt (LSP) is een netwerk waar zorgverleners op kunnen aansluiten. Via dit netwerk kunnen zij medische gegevens over hun patiënten raadplegen in elkaars systemen – 24 uur per dag, zeven dagen in de week. Het Landelijk Schakelpunt is hiervoor speciaal ontwikkeld en beveiligd.

Het Landelijk Schakelpunt is geen database: er worden geen medische gegevens in opgeslagen. Die gegevens blijven gewoon staan in de dossiers bij de huisarts en apotheek. Daar kunnen andere zorgverleners, via het Landelijk Schakelpunt, de belangrijkste informatie inzien.

Worden mijn medische gegevens zonder toestemming gedeeld?
Nee, u moet zelf toestemming voor geven voor uitwisseling van uw medische gegevens. U kunt deze toestemming geven aan uw huisarts en aan uw apotheek. Als u toestemming geeft, melden zij u aan bij het Landelijk Schakelpunt. Door toestemming te geven aan uw huisarts kan uw huisarts een deel van de gegevens uit uw huisartsdossier delen. Door toestemming te geven aan uw apotheker kan uw apotheker een deel van de gegevens uit uw medicatiedossier delen. In uw medicatiedossier bij uw apotheker staat:

  • De medicatie die u hebt gekregen;
  • Uw intoleranties, contra-indicaties en allergieën.

Kan elke zorgverlener al mijn medische gegevens raadplegen?
Nee, niet elke zorgverlener mag en kan al uw medische gegevens inzien. Alleen waarnemend huisartsen kunnen informatie bij uw huisarts inzien. Dit is bijvoorbeeld het geval als u op de huisartsenpost komt. Deze waarnemend huisarts mag alleen de gegevens inzien die hij nodig heeft voor uw behandeling. Andere zorgverleners kunnen uw huisartsendossier niet inzien.

Zorgverleners die uw medicatiedossier bij uw apotheek kunnen inzien:

  • De (waarnemend) huisarts
  • Andere (dienst)apotheken
  • Medisch specialisten (in ziekenhuizen en andere aangesloten zorginstellingen)

Andere zorgverleners, zoals bedrijfsartsen en arbo-artsen, zorgverzekeraars en de overheid kunnen niet aansluiten op het Landelijk Schakelpunt. Zij kunnen dus geen gegevens inzien.

Filmpje

Toestemming geven
Door op onderstaande link te klikken, kunt u in een nieuw tabblad het formulier online invullen.
Dit is van belang voor uw complete inschrijving bij ons in de praktijk.

Ga naar het LSP-toestemmingsformulier

 

 

Wij helpen u graag