« terug naar vorige pagina

Medicatiebeoordeling

Gebruikt u veel medicijnen? Elk van deze medicijnen kan bijwerkingen veroorzaken. Of de werking van een van de andere medicijnen beïnvloeden. Misschien heeft u wel problemen, bijvoorbeeld bij het innemen van uw medicijnen. Bij een medicatiebeoordeling bekijkt uw apotheker samen met uw huisarts alle medicijnen die u gebruikt. Vaak kan er wat verbeterd worden aan het medicijngebruik!

 

Ik ben uitgenodigd voor een medicatiebeoordeling, wat houdt dat in?

De apotheker nodigt in overleg met de huisarts regelmatig cliënten uit om samen hun medicijngebruik te bespreken. Dit noemen we een medicatiebeoordeling. De cliënten die uitgenodigd worden gebruiken vaak 5 of meer medicijnen, zijn vaak 65 jaar of ouder en/of hebben een bepaalde aandoening zoals een verminderde nierfunctie.

Een medicatiebeoordeling bestaat uit 2 gesprekken: een gesprek over uw huidige medicijngebruik en een adviesgesprek. Uw huisarts en apotheker werken samen om de medicatiebeoordeling zo goed mogelijk uit te voeren.

 

Gesprek 1: intakegesprek

In het eerste gesprek neemt u met uw apotheker uw medicijngebruik door. Uw apotheker bespreekt graag met u:

  • welke medicijnen u gebruikt en hoe u deze medicijnen gebruikt. Vermeld ook medicijnen en vitamines die u zelf koopt, zoals paracetamol;
  • hoe u zich voelt bij het gebruik van de medicijnen. Misschien vindt u het lastig om veel verschillende medicijnen te slikken. Of vindt u het verwarrend dat de medicijnverpakkingen regelmatig veranderen;
  • of u tevreden bent over de werking van uw medicijnen;
  • of u vragen of wensen heeft.

 

Gesprek  2: adviezen medicijngebruik

Na het eerste gesprek kijken uw apotheker en huisarts samen wat ze voor u kunnen doen. Deze adviezen bespreken ze met u in het tweede gesprek. De voorgestelde veranderingen worden alleen doorgevoerd als u het met de wijzigingen eens bent.

Uw apotheker en arts kunnen bijvoorbeeld voorstellen dat u met een bepaald medicijn stopt, dit vervangt of het gebruik ervan vermindert. Het kan ook zijn dat u uw klachten juist kunt verhelpen door een extra medicijn te gebruiken.

 

Kan ik ook zelf een medicatiebeoordeling aanvragen?

Ja, u kunt ook zelf een medicatiebeoordeling aanvragen! U kunt hiervoor telefonisch een afspraak maken met uw apotheker of hieronder aanvragen:

Klik hier voor het maken van een afspraak

Wij helpen u graag